Szovjet kény­szer­mun­ka­tá­bo­rok­ba hurcolt honfitársainkra emlékeztünk

A Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a Politikai Foglyok Országos Szövetségével emlékeztünk meg azokról a német származású honfitársainkról, akiket Sashalomról 1945. január 19-én hurcoltak szovjet kényszermunkatáborokba. Tudjuk mindannyian jól, hogy mit jelentett igazából ekkor a malenkij robot. Néhány napi munka helyett évekig, évtizedekig tartó, a hazától több ezer kilométerre, megalázó, embertelen körülmények közötti kényszermunkára kényszerítettek mintegy 800 ezer magyart. Mindez azt jelentette, hogy Magyarország az 1944-es német megszállást és a nyilas uralmat követően sem lélegezhetett fel.  A háború milliókat érintő pusztításai után a szovjet Vörös Hadsereg újabb megpróbáltatás elé állította a lakosságot.
A világháborúban és azt követően több százezer magyar civil esett szovjet fogságba, és került ki a Szovjetunióba. Miután Magyarországra érkezett a Vörös Hadsereg, nyomukban hadifogolygyűjtő-táborok jöttek létre, ahonnan a foglyokat folyamatosan bevagonírozták, majd a Szovjetunió különböző területeire, “málenkij robotra” szállították.  A háború következtében megnőtt fogolylétszám miatt a GUPVI, a külföldiek Gulagjaként emlegetett táborok száma is jelentősen több lett. A munkatáborok mindennapjai szigorú szabályok között zajlottak: hajnali ébresztő, órákon át tartó sorakozó és létszámellenőrzés, ételosztás, majd 12-14 óra munka után térhettek csak vissza az emberek. A nők és a férfiak kivétel nélkül mind kemény fizikai munkát végeztek, és napi teljesítményük után kapták meg következő napi fejadagjukat. Az étel mennyisége és minősége, a nehéz munka, valamint a borzasztó higiéniás viszonyok is mind közrejátszottak abban, hogy a táborokban egymást érték a halálesetek. Az embertelen körülmények következtében megközelítőleg 300 ezer magyar veszíthette életét a Szovjetunióban. Az Országgyűlés 2012-ben  a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította november 25-ét. Azért esett erre a napra a választás, mert 1953-ban ezen a napon érkezett vissza Magyarországra a Gulag-lágerekből szabadon bocsátott rabok első csoportja.

Mi kertvárosiak azért emlékezünk meg január 19-én is, mert immár 75 évvel ezelőtt ezen a napon Sashalomról azért hurcoltak el embereket kényszermunkára a Szovjetunióba, mert német származásúak voltak, vagy egyszerűen csak német hangzású nevet viseltek.

Tisztelettel adózunk az évfordulón mindazok előtt, akik életüket adták a hazáért, származásuk miatt, politikai, vallási meggyőződésükért, illetve azok előtt, akik emberi és polgári jogaiktól megfosztva idegen földön végeztek kényszermunkát.