Újabb utakat építünk a Kertvárosban – folytatjuk a földutak felszámolását!

2018-ban indítottuk útjára a Budapesti Útépítési Programot, amelyet a kezdetektől miniszteri biztosként irányítok. Célunk, hogy egy európai fővároshoz méltóan az összes földút megszűnjön Budapesten. A kormány és a kerületi önkormányzatok a korábbi években már sokat tettek azért, hogy vonzóbb, élhetőbb, barátságosabb otthonná váljon Budapest. De így is volt és van teendőnk. Több évtizedes mulasztást rendezünk most azzal, hogy a belterületi földutakat felszámoljuk. Nagy-Budapest létrehozásakor, évtizedekkel ezelőtt ugyanis falusias jellegű települések lettek a fővároshoz csatolva, amelyeket nem csak az elmúlt évtizedekben, de még a rendszerváltás után, a Demszky-érában is másodrendűként kezeltek. Ez minket, kertvárosiakat is jelentős mértékben érintett. De sikerült elérnünk a kormányzatnál, hogy biztosítson forrást a több, mint 200 kilométernyi fővárosi földutak leaszfaltozására. Eddig 13 kerületben, 215 db, összesen 46,8 km hosszúságú útszakasz kapott burkolatot.

 

 

A Kertvárosban is jól haladunk. 20 utat, illetve útszakaszt sikerült leaszfaltoznunk. Ezzel mintegy 1,4 milliárd forint támogatáshoz jutottunk. A szükséges források pedig nemcsak erre az évre állnak rendelkezésre, de a napokban hivatalosan is megerősítést nyert, hogy a Program 2021-re további 5 milliárd forint kormányzati összeghez jut, így tovább tudjuk támogatni az önkormányzatokat az utak építésében. Ezzel nagy lépést teszünk azirányba, hogy valamennyi földutunkat felszámoljuk itt nálunk, a kerületben is. Mindez azt is jelenti, hogy a kormányra ezen a téren is számíthatnak a kertvárosiak. Mindennek még nagyobb most a jelentősége, amikor Budapest vezetésének azzal az elfogadhatatlan és diszkriminatív döntésével kell szembesülnünk, amelynek értelmében 4 éven keresztül egyetlen fővárosi fenntartású utat sem hajlandóak felújítani a Kertvárosban.

A kormányzattal és az önkormányzattal mi azon dolgozunk, hogy a közlekedésünk is minél komfortosabb és biztonságosabb legyen. Az eddig elkészült 20 út megépítése után meg vannak már a következő, 2020. évi I. ütemben érintett útszakaszok is, amelyeknél már a közbeszerzési eljárások lefolytatásánál tartunk. Az aszfaltozási munkálatok pedig valamennyinél legkésőbb a jövő év végére befejeződnek.

A 2020. évi I. ütem:

ssz.

utcanév

szakaszhatár

1.

Csobogó utca

Simongát utca – 118692 hrsz. Út

2.

Ostorosút(északi szervizút)

Ostoros út 21. – 57. sz. között

3.

Ostoros út (szervizút)

Ostoros út 10. – 52. sz. között

4.

Sarjú út

Margit utca – 107269/2 hrsz.

5.

Kardosfa Utca

Ibafa utca – Simonfa utca

6.

Gálosfa utca

Ijász utca – Kardosfa utca

7.

Bőszénfa utca

Ijász utca – Kardosfa utca

8.

Simonfa utca

Ijász utca – Kardosfa utca

9.

Ibafa utca

Ijász utca – Kardosfa utca

10.

Íjász utca

Zsemlékes utca – Simonfa utca

11.

Asztag utca

Árpádföldi út – Asztag utca 12.

12.

Kassai utca

Sarkad utca – Kassai utca 1.

13.

Körvasút sor

Rákosi út – Szent Korona utca

14.

Csinszka utca

Veres Péter út – Újszász utca

15.

Papír utca

Újszász utca – Zsemlékes út

16.

Farkasbab utca

Újszász utca – Zsemlékes út

17.

Gárda utca

Pósa Lajos utca – Vulkán utca

18.

Délceg utca

Szlovák út – Zrínyiász utca

19.

Hermina utca

János utca – Wesselényi utca/ Szénás utca – Komáromi utca

20.

Petőfi utca

Kossuth utca – Rákóczi utca

21.

Nefelejcs utca

Rózsa utca – Pálya utca