„Nem fogjuk hagyni, hogy minket kertvárosiakat a főváros balliberális vezetése másodrangú lakosokként kezeljen!” Interjú Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselővel – Helyi Hírek, 2020. november

Nekünk kertvárosiaknak – fővárosi kerület lévén – a fejlődéshez, az élhető mindennapokért elengedhetetlen a kormányzati, a fővárosi és a kerületi vezetésnek a megfelelő működése. Több, mint egy év telt el az önkormányzati választások óta, ezért Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőnket kértük az elmúlt időszak értékelésére.

 

– Eltelt egy év az önkormányzati választások óta. Mint a Kertváros országgyűlési képviselője – és mint helyben élő is – hogyan látja a helyzetünket ebben az esztendőben?

– Ahhoz, hogy itt Kertvárosban rendben menjenek a dolgaink az a minimális feltétel, hogy mind a helyi, mind a fővárosi önkormányzat ellássa a kötelezettségeit. Ez vonatkozik a kormányzati feladatokra is, illetve ezen a téren sok minden áll azon is, hogy mennyi plusz forrást tudunk lobbizni a központi költségvetésből a különböző fejlesztéseinkre. Persze azon is múlik, hogy milyen mértékben kell a kormányzatra támaszkodnunk, hogy a helyi és a fővárosi önkormányzat hogyan gazdálkodik a forrásaival, mennyire tartja szem előtt a kertvárosiak érdekeit az egyes döntések során.

 

– Az elmúlt egy évben mennyiben volt összhangban ezeknek a szereplőknek a munkája, mennyiben szolgálták a XVI. kerület fejlődését?

– Az egyértelműen látható, hogy a helyi önkormányzat munkájával meg lehetünk elégedve. Nem véletlen, hogy Kovács Péter tavaly ősszel már a negyedik ciklusát kezdhette meg. Fontos az is, hogy nagyon jól együtt tudunk működni a helyi ügyekben.

– Mi a helyzet a Főváros vezetésével?

– Ez számomra egy fájó pont. Az elmúlt egy év eddig mást nem bizonyított, mint hogy Budapest balliberális vezetése alkalmatlan azokra a feladatra, amiket el kellene látnia. De hogy ne csak általánosságban beszéljek, számtalan olyan ügyet fel lehet sorolni csak itt a kerületünkben, amely fővárosi kötelezettség lenne, és az azt megelőző évekhez képest az elmúlt egy évben befulladtak. Megérhettük azt az eddig elképzelhetetlen helyzetet például, hogy a Főváros egyetlen fillért sem hajlandó költeni a Kertvárosban lévő útjainak felújítására 2023-ig. Úgy, hogy a Magtár és a Rózsa utcákra már be volt tervezve a forrás, de egyetlen tollvonással Karácsonyék ezt lenullázták. Nem tudom ezt a diszkriminatív döntést másként értelmezni, mint hogy számukra nem számítanak a kertvárosiak.

– Az alkalmatlanság és a tehetetlenség másik minket sújtó példája, hogy hónapok óta nincs megoldva a lomtalanítás. Ez előtt is értetlenül állunk. De hogy visszakanyarodjak a közlekedésre, Karácsonyék a helyi balliberális politikusokkal – akik most a képviselő-testületünkben ülnek –, azzal kampányoltak, hogy folytatják a HÉV-Metró összekötését. Mint kiderült, ez is csak politikai blöff volt. A választások után le is állították a fejlesztést, ami egyébként nagyon fontos nekünk, helyben élőknek.

 

– Mit lehet tenni ezekben az ügyekben?

– Első körben a helyi balliberális önkormányzati képviselőknek kellene végre valamit tenniük. Például lobbizni a kertvárosiakért a Fővárosnál, ahogy Kovács Péterrel mi is tesszük a Kormánynál. A Kertváros képviselő-testületében ülnek ugyanis néhányan a budapesti vezetők párttársai közül, akik egyébként több pozíciót betöltenek fővárosi cégekben is. Nekik kutya-kötelességük lenne tenni az ellen, hogy ne kezeljenek minket másodrendű budapesti polgárokként a Fővárosnál. De legalább tiltakozni a források lenullázása ellen. Ezek eddig elmaradtak, amiből arra lehet következtetni, hogy vagy alkalmatlanok rá, vagy nem hajlandóak erre. A DK-s Nemes Gábor szerint például teljesen rendben van, hogy egyetlen fillér sem jut a kerületünkben fővárosi fenntartású utak felújítására. Az önkormányzati képviselői munka elég sajátságos és persze felháborító felfogásának tartom ezt.

 

– Akkor el kell fogadnunk, hogy ezeken a területeken nem lesz előrelépés jó ideig?

– Azt azért nem! Nem fogjuk hagyni, hogy másodrangú lakosokként kezeljenek minket! Ha valóban van szándék a jobbításra, akkor meggyőződésem, hogy lehet eredményeket elérni. Polgármester úrral például elkezdtünk azon dolgozni, hogy a HÉV-vonal fejlesztése haladjon tovább, miután a Főváros kihátrált saját feladatából. Mivel ez egy fontos beruházás – a Kertváros történetének legnagyobb közlekedési beruházása –, meg tudtuk győzni a kormányt, hogy vegye saját kézbe az ügyet. Így az az örömteli hírem van, hogy most már kormányzati támogatással folytatjuk a tervezési munkákat. Az utakról annyit, hogy az Önkormányzat a saját kezelésű hálózatát természetesen folyamatosan fejleszti. Arra pedig tudtunk kormányzati támogatást szerezni, hogy a Budapesti Útépítési Programmal, aminek az irányítását rám bízták, valamennyi földutunkat felszámoljuk. Ezzel jól is haladunk, eddig már 20 új utat tudtunk építeni, a többi is folyamatban van.

 

– És még egy példát had emeljek ki, ami jelzi, hogy a megfelelő szándék eredményt tud hozni. Legyen ez is példa a helyi balliberális képviselők előtt, hátha motiválja őket a valódi önkormányzati képviselői munkának az elkezdésére. Év elején megkezdtük a Jókai úti szakrendelő bővítését és felújítását, ami Kertváros történetének legnagyobb egészségügyi beruházása. Ezt úgy tudjuk megvalósítani – várhatóan jövő év végére –, hogy 1,5 milliárd forint kormányzati támogatást tudtunk rá szerezni. (J)