Slider

Miniszteri biztosi munka

2017-ben néhány fővárosi képviselőtársammal kezdeményeztük, hogy Budapest valamennyi belterületi földútját leaszfaltozhassuk végre. 2018-ra sikerült is a kormány támogatását megnyernünk ehhez, és ennek megvalósítására elindíthattuk a Budapest Útépítési Programot. Azért is volt ez fontos, mert a Program indulásakor csak a fővárosban közel félmillió embert érintett hátrányosan, hogy földutak mellett kellett élnie, közlekednie. Mintegy 300 kilométer belterületi út várt aszfaltozásra és megfelelő csapadékvíz-elvezetésre. 2010 óta a Kormány, a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok jóvoltából számos fejlesztés valósult meg, amely vonzóbb, élhetőbb, barátságosabb otthonná tette Budapestet. A sikeres munka folytatásához szükséges volt a fővárosi külső kerületek közlekedési helyzetének javítása, a belterületi földutak aszfaltozása. A feladatot nagyságrendje miatt a főváros és a kerületek önállóan nem tudnák megoldani, ezért a Kormány támogatása szükséges az aszfaltozási program megvalósításához.

A kormány határozatban döntött a fővárosi kerületek belterületi szilárd burkolat nélküli útállománya szilárd burkolattal történő ellátásáról, amelynek megvalósítását 2022-ig kell elvégeznünk. A Budapesti Útépítési Program megvalósítását a miniszterelnökséget vezető miniszter felkérésére miniszteri biztosként jómagam irányítom. Azért is tartottam fontosnak a feladat elvállalását, mert a Kertváros, külső kerület lévén igencsak érintett a földutak felszámolásában.

2019-ben 10 milliárd forint állt rendelkezésünkre, amelyből 13 önkormányzat több, mint 200 földút aszfaltozására nyert támogatást. Ennek eredményeként idén már megkezdődhetett a korszerű burkolatot kapott utak átadása, mégpedig elsőként a XVI., a XVIII. és a XXII. kerületben. Az útépítések folytatódnak, a jövő évi költségvetésben a kormány újabb 5 milliárd forintot biztosított a célra, így a belterületekről fokozatosan eltűnhetnek a múltat idéző utak, amelyek nemcsak aszfaltburkolatot kapnak, de biztosított lesz a csapadékvíz-elvezetés is.

A XVI. kerület 1,2 milliárd forint állami támogatásból gazdálkodhat, melyhez 100 millió forint önerőt tett hozzá az önkormányzat. Így 11 földút aszfaltozására nyílt lehetőség közel 6 kilométer hosszan. Hat út már készen van, öt esetében a munkálatok még tartanak. A XVI. kerületben egyébkén 2006-ban a belterületi úthálózat 27 százaléka volt földút, ez az arány mára 1 százalékra csökkent. A cél pedig az, hogy a Kertvárosban, ahol a probléma nap mint nap többezer embernek okoz nehézséget, 2021-re már egyetlen földút se legyen.