Slider

Választókerületi munka

Budapest 13. számú választókerületének 2014 óta vagyok országgyűlési képviselője. A 2011-ben hatályba lépett új választójogi törvény értelmében ehhez a választókerülethez tartozik Budapest XVI. kerülete, valamit a XIV. kerület alsórákosi része. 2018-ban már a második ciklusomat kezdtem meg a törvényhozásban egyéni országgyűlési képviselőként az alsórákosiak, az árpádföldiek, a sashalmiak, a cinkotaiak, a mátyásföldiek és nem utolsósorban a rákosszentmihályiak bizalmából.

Ismerem és szeretem Pestnek ezt a részét, és megtisztelő számomra az itt élőket legjobb tudásom szerint képviselni. Egy település mindig annyira otthonos, amennyire a benne lakók azt azzá teszik. Az itt élő emberek szorgalma, tudása és lakóhelyének szeretete méltán tette környékünket Budapest egyik legszebb részévé. Mivel mindig is itt éltem, nagyon sok itt élőt személyesen is ismerek, és tisztában vagyok az itteniek minden napi örömeivel, bosszúságaival, a választókerület problémáival. Négy gyermekes családapaként ismerem a bölcsődéket, az óvodákat és iskolákat, a szakrendelőt, a közérteket és a piacot, az uszodát, amelynek létrehozását elsőként vállaltam fel. Az utak állapotával, a közbiztonság helyzetével, a sportolási lehetőségekkel és a közlekedés nehézségeivel éppúgy tisztában vagyok, mint a repülőgépek okozta zaj problémájával. Az elmúlt években sokat fejlődött összefogásunknak köszönhetően Alsórákos, Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály és Sashalom egyaránt.
Engem minden ideköt: a család, a barátok, a munka, ezért országgyűlési képviselőként is aktív résztvevője maradtam a helyi közéletnek. Pontosan ismerem a helyi viszonyokat; tudom, miért kell harcolnom a parlamentben a továbbiakban is.
Az eddig elért eredményeink közül vannak olyanok, amelyekre különösen büszke vagyok:

Erzsébetligeti fejlesztések

Már mint a helyi közösség választott parlamenti képviselőjeként sikerült elérnem, hogy a szükséges forrásokat elnyerhessük az Erzsébetliget további fejlesztéséhez. Ennek eredményeként megépülhetett egy minden igényt kielégítő vívó-és birkózócsarnok, megújult a Színház előtti köztér, valamint bővült az itteni uszodánk strandja.

Reformáció 500
A reformáció 500. évfordulójára, 2017-re Közép-Európa legjelentősebb emlékparkját hoztuk létre, amely az emlékezés mellett valamennyiünk számára a nyugodt szabadidő-eltöltésére is teret nyújt. Mert a szabadidő komfortos, egészséges eltöltése mindannyiunk számára fontos. Ezt szolgálja a Szilas-patak környezetének rendezése, a kerékpárút fejlesztése, illetve ugyancsak a Naplás-tó rendbetétele, amellyel kapcsolatban a munkát már megkezdtük, de van még tennivalónk ez ügyben.

Csökkent a repülőgépzaj

Hosszú évek óta napirenden lévő probléma volt a repülőgépzaj a választókerületben. Fontos vállalás volt részemről, hogy az itt élők életét megkeserítő légszennyezés ügyét megfelelő módon kezeljük. 2017-ben a nyári menetrend életbe lépésével drasztikusan, 61 százalékkal csökkent a kertvárosiak életét 10 éve nehezítő repülőgépzaj. Csaknem két éven keresztül tárgyaltunk Kovács Péter polgármesterrel közösen a Hungarocontrol Zrt. vezetőivel, és jogszabály-módosítást is kezdeményeztem, hogy létrejöhessen a megállapodás. A megegyezés alapján a döntően reggel 5 és 8 óra között felszálló gépek nem a XVI. kerület fölött haladnak el – ez azt jelenti, hogy 200 gép kerüli el Kertvárost! Ezek a repülők okozták a zajterhelés kétharmadát. A másik fontos eredmény, hogy a kerületen keresztülhaladó egyik légifolyosón felére csökkent a légi forgalom, ez nagyjából 20 repülővel jelent kevesebbet.

„Közeledik a HÉV és a metró”

Budapest egyik legjelentősebb tömegközlekedési csomópontjának fejlesztése lesz a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötését biztosító beruházás az Örs vezér terénél. Az előkészületek megkezdődtek a Fővárosi Közgyűlésnél sikerült elérni, hogy biztosítsa a csomópont áttervezéséhez szükséges forrásokat, a HÉV pedig a fővárostól az államhoz került. Ez azt is jelenti, hogy a jelentős tőkeigényű beruházáshoz uniós támogatást is igénybe lehet majd venni. Ha a beruházás megvalósul, naponta átlagosan 30 százalékkal lesz rövidebb mintegy 40 ezer utas menetideje. A javuló tömegközlekedésnek köszönhetően az autóforgalom is mérséklődhet, kevesebb lesz a dugó, és csökken a környezetterhelés. Országgyűlési képviselőként mindent megteszek annak érdekében, hogy a projekt előkészítése minél hamarabb elkezdődhessen.

Javuló szolgáltatások

Gyorsabb, egyszerűbb, ügyfélbarát lett az ügyintézés a Kertvárosban és Zuglóban is. Új kormányablak nyílt a Baross Gábor utcában. Zuglóban is új kormányablak nyílt a Pétervárad utca 11–17. földszintjén, ahol munkaidőn túl is 1138 különböző hivatalos ügyet lehet intézni. Hetente 49 órában 22 munkaállomáson fogadják az ügyfeleket. A magyar közigazgatás nagy átalakításokon esett át az elmúlt években, ennek eredményeként több mint 200 kormányablak nyílt országszerte a hatékonyabb ügyintézés érdekében. Már most több mint 500 ügyet lehet így egy helyben, gyorsabban intézni. A kerületi kormányablak megnyitásával magasabb színvonalra emeltük a kertvárosiak számára a közigazgatás minőségét.
Óvodáink, iskoláink is folyamatosan újulnak meg az „Egy iskola, egy óvoda” program keretein belül. Jelenleg a legnagyobb beruházásunk a Cinkota és Árpádföld határán létesítendő új bölcsőde folyamatban lévő építése.

Jobb egészségügyi ellátás

Sokat dolgoztunk az önkormányzat vezetésével azon, hogy csökkenjen a kertvárosi betegek várakozási ideje az egyes szakrendeléseken. Annak érdekében, hogy ez mielőbb megtörténjen, személyesen jártam el a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. Ennek eredményeként a kerületi szakrendelő évi 50 millió forintos többletből gazdálkodhat, és új szerződést kötött az önkormányzat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, melynek értelmében 123 szakorvosi és 25 nem szakorvosi óraszámmal nőtt a kerületi szakrendelés finanszírozása. Így csökken a várakozási idő és javul Kertváros betegeinek ellátása a belgyógyászat, a gasztroenterológia, a pszichiátria, az ultrahang-diagnosztika, az urológia és a röntgendiagnosztika terén. A cinkotaiak az ellátás javítása és komfortosabbá tétele érdekében 2019-ben egy teljesen új egészségházat kaptak.
A közeljövőben a Kertváros történetének legnagyobb egészségügyi beruházását valósítjuk meg a kormánnyal közösen az Egészséges Budapest program keretében. A mintegy 1.6 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően többek között bővül a kardiológia, az egynapos sebészet és a gasztroenterológia, így a rendelőintézet jóval több beteget láthat el, mint most. Ennek köszönhetően rövidebbek lesznek a várólisták is. A fekvő betegellátások jelentős részének tekintetében a flór Ferenc Kórházhoz tartozunk, ezért fontos számunkra, hogy ez az intézmény is komoly fejlesztéseket kap az Egészséges Budapest program jóvoltából.
Az Egészséges Budapest Program keretéből jutott félmilliárd forintos fejlesztési támogatáshoz a Zuglói Egészségügyi Szolgálat. Ebből újult meg a szolgálat Örs vezér téri szakrendelőjének informatikai rendszere, a digitális röntgentechnológia, valamint kiépültek az ezekhez kapcsolódó munkaállomások és az archiváló rendszer. Kiépül a digitális diagnosztikai rendszer a Hermina úti szakrendelőben is, az informatikai és betegirányító rendszer pedig megújul. A fejlesztés részét képezi négydimenziós kardiológiai, ultrahang- és fizikoterápiás készülék beszerzése is

Egész évben Paskál!

A Paskál fürdő fejlesztésének eredményeként Budapest egy újabb, egész éven át nyitva tartó fürdővel gazdagodott. Az Egressy úti strandon egy csaknem 1400 négyzetméteres fürdőépületet alakítottak ki, amelyhez egy közel 900 négyzetméteres pince, illetve tetőterasz is tartozik. A fedett földszinti részen több tanmedence, babamedence, gyógymedence, vízi-bár, és kinti-benti élménymedence kapott helyet, illetve egy speciális, Magyarországon egyedülálló geotermikus szauna is épült. A fürdő befogadóképessége a korábbi napi 3 ezerről 5 ezerre nőtt, a parkolóhelyek száma pedig 40-ről 190-re nőtt. A Paskál ugyanazzal a gyógyvízzel működik, mint a Széchenyi fürdő.

Új utakon!

A közlekedés biztonsága és megfelelő komfortossága érdekében elengedhetetlen útjaink folyamatos karbantartása, felújítása. A Fejlődő Kertváros III. program keretében az elmúlt 5 évben 40 új út, illetve útszakasz épült a Kertvárosban. Ebben az évben megtörtént a Budapesti Közlekedési Központ beruházásaként a Bökényföldi és a Cinkotai út egyes szakaszainak a felújítása is. 2019-ben pedig megkezdtük a budapesti Útépítési program keretében a főváros, így a választókerület valamennyi belterületi földútjainak felszámolását is. A terveink szerint 2022-ig ezt együttműködve az érintett önkormányzatokkal maradéktalanul be szeretnénk fejezni.